A ITA3455

Intensieve cursussen voor docenten

Docentencursus 17 t/m 23 oktober 2019: Ionië en de grenzen van Griekenland.
Intensieve studiereis door Ionië (westkust van Klein-Azië) met voorbereidende studiedag in Amsterdam.

De Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam (UvA) organiseert in samenwerking met Labrys Reizen in 2019 opnieuw een intensieve nascholingscursus voor docenten. De cursus bestaat uit een studiedag aan de UvA te Amsterdam en een studiereis naar West-Turkije. De inhoudelijke leiding van de studiedag en de reis is in handen van dr. Gert Jan van Wijngaarden (mediterrane archeologie) en drs. Christine de Haan-Oudshoorn (klassieke taal- en letterkunde).

Inhoud

Het thema van de cursus sluit aan bij het eindexamen Grieks van 2020 (filosofie) en in ruimere zin bij de lessen klassieke talen en geschiedenis. Centraal in de cursus staat welke centra en periferieën er zijn in de Griekse wereld. Ionië speelt al vroeg een belangrijke rol in de Griekse cultuur. Dit gebied stond lange tijd onder Perzische en Romeinse heerschappij, waarvan we nog altijd in het hedendaagse landschap de sporen terugzien. Op het programma staan plaatsen als Milete en Smyrna die belangrijk waren in de Ionische bloeiperiode van de 8e en 7e eeuw voor Christus.
De reis biedt een uitgelezen mogelijkheid om de verschillen in omgang met archeologie tussen Griekenland en Turkije te bespreken. Middels presentaties van de deelnemers en lezingen van de vakkundige reisleiders zullen we dieper ingaan op de boeiende archeologische sites en musea die we bezoeken.

Doelgroep

De cursus is vooral bedoeld voor docenten klassieke talen en geschiedenis die lesgeven in de bovenbouw van het VWO. Ook geïnteresseerde docenten uit andere disciplines (o.a. geografie, kunstgeschiedenis en filosofie) kunnen zich aanmelden.

Data

De studiedag zal plaatsvinden op zaterdag 7 september te Amsterdam. De reisdata zijn 17 t/m 23 oktober 2019.

Aantal deelnemers

De cursus vindt doorgang bij minimaal 15 deelnemers en biedt plaats aan maximaal 25 deelnemers.

Nascholingsbudget

Voor de kosten kunt u een beroep doen op het voor u beschikbare nascholingsgeld van uw school.

Programma cursus

A TUR1119

Zaterdag 7 september
voorbereidende studiedag aan de UvA te Amsterdam

Donderdag 17 oktober
directe lijnvlucht met Transavia van Amsterdam Schiphol naar Kos; bezoek aan Kos stad; agora en Asklepieion (Palaio Pyli optioneel); overnachting op Kos

Vrijdag 18 oktober
ochtendboot van Kos naar Bodrum; bezoek aan de antieke Halikarnassos, Mausollos monument en het antieke theater; Euromos en Mylasa; bezoek aan o.a. de Gümüskeen tombe; overnachting in Didyma

Zaterdag 19 oktober
bezoek aan Didyma voor o.a. de Apollotempel; bezoek aan Milete; bezoek aan Priene; overnachting in Kusadasi

Zondag 20 oktober
dagexcursie naar Samos; bezoek aan het archeologisch museum in Vathy; bezoek aan het stadje Pythagoreion met al daar de verdedigingswerken en de tunnel van Eupalinos, de Heratempel en het archeologisch museum van Pythagoreion; veerboot terug van Samos naar Kusadasi; overnachting Kusadasi

Maandag 21 oktober
bezoek aan Mykale (Panionion); bezoek aan Ephesos; overnachting in Kusadasi

Dinsdag 22 oktober
bezoek aan Klaros en Sardes; overnachting in Izmir

Woensdag 23 oktober
opgravingen Bayrakli; terugvlucht met Turkish Airlines van Izmir, met tussenstop op Istanbul, naar Amsterdam.

Reisverslagen

In 2018 ging de reis naar Macedonië. We kijken terug op een zeer geslaagde cursus. U kunt hier het reisverslag 2018 downloaden.

In 2017 ging de reis naar West-Griekenland met het thema Odyssee. Herinnering en Geografie. U kunt hier het reisverslag 2017 downloaden.

In 2016 ging de reis naar Italië met het thema Sicilië. Culturele interacties. U kunt hier het reisverslag 2016 downloaden.

In 2015 ging de reis naar Griekenland met het thema De Perzische Oorlogen en het Griekse landschap. U kunt hier het reisverslag 2015 downloaden.

In 2014 ging de reis naar Noordwest-Turkije met het thema Het creëren van Troje. U kunt hier het reisverslag 2014 downloaden.

In 2013 ging de reis naar Griekenland met het thema Plato als ooggetuige. U kunt hier het reisverslag 2013 downloaden.

De reissom is € 1395,- p.p.; eenpersoonskamertoeslag € 100,-.

Inclusief:
•  studiedag aan de UvA inclusief lunch
•  hooggekwalificeerde cursusleiding door twee personen
•  heenvlucht per lijndienst Amsterdam - Kos met Transavia en terugvlucht Izmir - Amsterdam via Istanbul met Turkish Airlines
•  actuele luchthavenbelastingen, brandstoftoeslagen en reserveringskosten
• 1 stuk ruimbagage à 20 kilo p.p. bij Transavia en 23 kilo p.p. bij Turkish Airlines
•  bootovertocht Kusadasi - Samos v.v.
• alle vervoer per touringcar conform programma
•  6 hotelovernachtingen op (gedeelde) tweepersoonskamers op basis van logies en ontbijt in middenklasse hotels; op elke kamer is douche/bad en toilet aanwezig 
• toeristenbelasting 
• 1 diner in het hotel in Izmir
• entreegelden Turkije

Exclusief:
• vervoer naar en van Schiphol
• overige maaltijden en drankjes bij het diner
• eventuele verzekeringen 
• bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 per boeking

* U kunt een privé-sitepass aanvragen voor de Griekse entreegelden.

De reis gaat definitief door. Deelname is nog mogelijk op aanvraag. Inschrijven kan hier.

Voor meer informatie kunt u mailen naar Berit Akse via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bellen naar 024-3822110.