A ESP3453

Spanje

De hieronder genoemde bestemmingen vormen slechts een schets van de vele mogelijkheden. Ook voor reizen naar andere steden en regio's in Spanje beschikken we over de juiste kennis en contacten om een reis op maat voor u samen te stellen. Een combinatie van steden en regio's behoort uiteraard ook tot de mogelijkheden. Desgewenst denken wij graag mee over een geschikt reisprogramma voor uw groep.

Een mooie en originele bestemming voor een schoolreis is Valencia. Deze stad staat garant voor een afwisselend programma. Naast het historisch centrum met de mooie pleinen en kerken loont een bezoek aan de Ciudad de las Artes y las Ciencias de moeite. Dit spectaculaire complex, ontworpen door de architecten Santiago Calatrava en Felix Candela, bestaat onder andere uit een wetenschapsmuseum, exposities, een IMAX-theater, een aquarium en parken. Voor wat rust en ontspanning biedt het nabijgelegen strand uitkomst. Daarnaast kent Valencia enkele interessante musea, bijvoorbeeld op het gebied van klassieke maar ook moderne kunst.

Het prachtige Barcelona kan met recht de cultuurstad van Spanje genoemd worden. Het leven bruist er op de terrassen van de Ramblas, in de middeleeuwse steegjes en in de moderne havenwijk. Barcelona wordt gekenmerkt door een enorme verscheidenheid aan culturele invloeden in monumenten en gebouwen. Uniek in hun soort zijn de bouwwerken van de architect Gaudí. Talloze musea, zoals het Picasso Museum en het Miró-museum, bieden een keur aan topwerken.

De meest zuidelijke provincie van Spanje is een gebied van muziek en eigenzinnigheid, van architectonische monumenten en religieuze versmelting, van temperament en indrukwekkende landschappen. Islamieten, joden en christenen hebben hier lange tijd in vredige harmonie naast en met elkaar geleefd. Vele gebouwen en andere bezienswaardigheden getuigen hier nog altijd van. Niet alleen de steden Sevilla, Córdoba en Granada zijn de moeite waard, maar ook het spectaculair gelegen Arcos de la Frontera, de prachtige renaissance-steden Úbeda en Baeza en het bijzondere landschap van El Torcal.

Los Reyes Católicos, Ferdinand en Isabella, verenigden heel Spanje en bezorgden de Castiliaanse steden hun vooraanstaande positie en bloei. Zo kreeg Salamanca zijn universiteit, Segovia het Alcázar, Toledo de kettingen en Ávila zijn kloosters. Kleinzoon Karel V, die heerste over een rijk waar de zon niet onderging, sloot Spanje in zijn hart en bracht zijn laatste dagen door in het klooster van Yuste. Spanje's grootste bloei begint met Philips II, die in de buurt van Madrid de machtige kloosterburcht El Escorial liet bouwen. De gouden eeuw bracht een keur aan kunstenaars voort als El Greco, Velázquez en Zurbarán. De Habsburgse vorsten waren verwoede verzamelaars en brachten de collectie van het Prado tot stand.

De Balearen vormden in de prehistorie de leefwereld van eilandcultuur die zijn gelijke in het hele Mediterrane bekken niet kent. Toch is deze cultuur voor de meesten van ons een zwarte vlek. De sporen die het meest tot en de verbeelding spreken, zijn Talaiots, cyclopische torenvormige constructies, en de T-vormige Taula-stenen van Menorcaanse heiligdommen. Daarnaast zijn er woonhuizen, dolmens en grotnecropolen te zien. Deze merkwaardige stenen constructies liggen vaak op schitterende locaties verspreid over de eilanden. In de plaatselijke zijn unieke objecten te zien, zoals loden halskettingen en Punisch glas.